Dilatasyon
Dilatasyon farklı alanlarda bulunan bir kavram olmasının yanı sıra inşaat sektöründe, birbirine aşırı yakın olan imalatların birbirinden ayrılması için oluşturulan boşluklara verilen bir isimdir. Yapılar oluşturulurken dilatasyon kurallarına uygun olacak şekilde oluşturulmalıdır. Dilatasyon konusunda aranan koşullara uygun olacak şekilde yapılması zorunlu bir durumdur. Hava koşullarında yer alan değişikliklerden dolayı oluşan genleşme durumlarında yapıya zarar gelmemesi için kullanılan kritik bir yöntemdir. En çok kullanıldığı noktalardan biri ise temel ile bloklar ve aynı zamanda döşeme için kullanılır. Doğru ve bilinçli şekilde yapıldığı taktirde büyük fayda sağladığı gibi yanlış yapılması durumunda büyük zararlara neden olabilir. Dilatasyon uygulandığı taktirde zemin farklılığı veya genleşme gibi durumlar, binaya olumsuz şekilde etki etmemektedir.
Dilatasyon Nasıl Uygulanır?
Dilatasyon işlemleri yapılırken sırasıyla ve titiz bir çalışma sürdürülmelidir. Yapılan işlemler sırasıyla şu şekildedir:
- Dilatasyon uygulaması yapılacak alanın, hava üfleme makinaları ile en iyi şekilde temizlenmesi gerekir. İşlemin daha iyi bir sonuç vermesi açısından en önemli adımlardan biridir.
- Aşırı sivri olan köşe uçlarının tamamının yumuşatılması gerekir. Hiçbir beton kalıntısı kalmamalıdır.
- İşlem yapılacak olan bölgeye fitil yerleştirme uygulaması yapılır.
- Kullanılacak olan malzemelerin daha iyi şekilde tutunmasını sağlamak amacıyla dilatasyon bandı kullanılır. Bu sayede yapılan işlem daha güçlü olacaktır.
- Yapılan uygulamanın iyi şekilde yapılması ve güçlü tutunmasını sağlamak için, işlem yapılacak alanın nemden arındırılması işlemi yapılır. Nemli alanlardan istenilen verim alınamaz.
Dilatasyon Ne İşe Yarar?
Kullanılan binaların daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için dilatasyon işlemi büyük öneme sahip olmaktadır. Özellikle deprem gibi doğal afetlere karşı oldukça etkili bir işlemdir. Depremlerde oluşacak gerginlik nedeniyle meydana gelecek çatlakların oluşumun engellenmesi açısından kullanılır. Betonarme yapıların tek parça olacak şekilde yapılmasına katkı sağlar. Yapıda yer alan farklı bölümlerin bağımlı olmadan ve birbirinden bağımsız olacak şekilde hareket etmesine yarar sağlar. Yapıların, uzun süre boyunca ve ilk günkü şekliyle kullanılmasına ve olası felaketlerde binalardaki hasarların ve zararların en aza indirilmesinde oldukça etkilidir. Binaların güvenliği için olduğu kadar estetik açıdan görünümüne olumlu yönde etki eden bir işlemdir.