Dilatasyon Uygulamaları

Dilatasyon Uygulamaları

Dilatasyon uygulamaları, imar inşaatı süresince planlanan ve uygun şekilde biçimlendirilmesi gereken bir çalışmadır.

Dilatasyon, yapının yaşanılan olumsuz durumlar karşısında bütün olarak zarar görmemesi, deprem gibi doğal afetler sonucunda tahribe uğramaması ve kullanılan malzemelerinin yapı farklılığı dolayısıyla ısı, basınç gibi değişimlerden yapının etkilenmemesi için yapılması gereken bir uygulamadır.

Tüm bunların olma olasılığı bulunmakta olduğu için, imar yapılarında dilatasyon uygulamalarıyla bu nedenler önlenmeye çalışılmaktadır.

Dilatasyon uygulamaları, imar sürecinde önemli bir şekilde üzerinde durulması gereken bir konu olmakla beraber, alanında uzman kişiler tarafından denetlenmeli, plan yapılmalı ve uygulanmalıdır.

Sıralanan tüm bu nedenlerin önüne geçebilmek, sorunları önleyebilmek amacıyla yapılar tek bir bütün yerine bloklar şeklinde tasarlanır.

Böylece, karşılaşılan bir olası problemde, yapının bütünü yerine sadece belirli blok hasara uğrayabilir ve düzeltilmesi çok daha kısa süre alması amaçlanır.

Bloklar şeklinde tasarımı gerçekleştirilen yapıda, bloklar arasında da yine dilatasyon dediğimiz boşluklar bulunur.

Bu boşluklar yatay ve dikey gibi farklı değişken biçimlerde olabilmekle beraber, 5 ila 30 cm arasında mesafe değişikliği de olmaktadır.

Bloklar arasında ve yapının farklı kısımlarında bırakılmış olan boşluklar yani dilatasyonlar, daha sonraki işlem olarak gerekli malzemeler ve alanında uzman kişiler tarafından doğru bir şekilde doldurularak kaliteli yapı inşa edilmiş olacaktır.

Dilatasyon dediğimiz boşluklar doldurulurken birçok farklı malzeme kullanılır.

Bu malzemelerin her birinin işlevi ve faydası farklı olmakla birlikte, dilatasyonun nerede ve ne biçimde kullanıldığına bağlı olarak farklı malzemeler tercih edilir.

Farklı malzemeler, farklı dilatasyonlarda kullanılarak dilatasyonlar doldurulur ve böylece kaliteli yapı inşa edilir.

Dilatasyon uygulamalarının imar yapılarında kullanılması önem taşımakla birlikte, dilatasyon uygulamasında hem alanında uzman kişilerin uygulamayı gerçekleştirmesi hem de kullanılan yapılar da büyük önem taşımaktadır.

Dilatasyon uygulamaları gerçekleştirilirken, kullanılan malzemelerinin yapıları irdelenmeli, oluşabilecek genleşme veya kısalma gibi hareket değişimleri hesaplanarak işlem gerçekleştirilmelidir.

Bunlarla birlikte, imarın yapıldığı bölgenin çevre koşulları da göz önünde bulundurulmalı, olası riskler planlanarak önlemler alınmalıdır.

İmarın yapıldığı bölgenin günlük ve yıllık olarak sıcaklık farkları doğru bir biçimde analiz edilmeli ve dilatasyon uygulamaları bu farklar doğrultusunda düzenlenmelidir.

Dilatasyon dediğimiz boşluklar uygun bir biçimde bırakıldıktan ve uygun malzemeler ile doldurulması gerçekleştirildikten sonra ise, son dilatasyon uygulaması işlemi olan dilatasyon yalıtımı da gerçekleştirilmelidir.

Dilatasyon yalıtımı, yapıda bırakılmış olan boşlukların, yani dilatasyonların, gerek yangın gibi doğal afetler gerekse yağış olayları sonrasında su sızıntısı olmaması için, uygun biçimde yalıtımının yapılması işlemidir.

Dilatasyonlar, yalıtımı yapıldıktan sonra doğal afetler veya yağış olayları sonrasında oluşabilecek su sızıntılarına karşı kapatılmış olacak ve bu şekilde önlem alınmış olacaktır.

Dilatasyon yalıtımı sayesinde, daha kaliteli ve uzun ömürlü yapılar imar etmek mümkün olacaktır.

Dilatasyon uygulamalarının her aşamasında, alanında uzman kişiler denetim yapılmalı, gerek karar gerek uygulama aşamalarında rol alarak imarın sağlıklı biçimde inşa edilmesini sağlamalıdırlar.

Dilatasyon

PVC Zemin Kaplamaları

PVC Zemin Kaplamaları PVC zemin kaplamaları, zemin kaplama için en çok tercih edilen bir kaplama türüdür. PVC zemin kaplamaları hakkında bilgiler öncesinde, kısaltılmış hali PVC olan kelimenin ne anlama geldiğini öğrenelim. PVC, polivinil klorür adlı

Kaplama Altı Zemin Profilleri

Kaplama Altı Zemin Profilleri Dilatasyon Kaplama altı zemin profilleri betonarme yapıların daha uzun ömürlü olması için kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Betonarme yapılar hava koşullarından etkilenebilen malzemelerden oluşturulmaktadır. Yapıların hava koşullarından etkilenmemesi için kaplama altı

Kaplama Üstü Zemin Profilleri

Kaplama Üstü Zemin Profilleri Dilatasyon profilleri uygulaması, zeminleri kaplanmış olan yapılar için uygulanmaktadır. Zeminler yapıldıktan sonra, dilatasyon profilleri zemin üzerine yapılmaktadır. Zemin altına yapılması için zeminin kaplamasının yapılmamış olması gerekir. Kaplama üstü zemin profillerinin avantajlı 

Serflenin (Tesviye Şapı)

Tesviye şapı adıyla daha çok duyduğumuz serflenin, birçok isimle karşımıza çıkıyor. Akıllı şap veya cıvalı şap olarak da adlandırılan tesviye şapı; çimento yapı malzemesi kullanılarak zeminin düzeltilmesini sağlayan bir malzemedir. Tesviye şapı en çok PVC

Dilatasyon Malzemeleri

Dilatasyon Malzemeleri Dilatasyon malzemeleri imar yapılarında tercih edilen ve gerekli olan bir boşluk bırakma çalışmasındaki gerekli malzemelerdir. Yapılarda bazı olası nedenlerden dolayı oluşabilecek çökme, göçme veya yıkım gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek amacıyla dilatasyonlara başvurulur.

Dilatasyon Nedir?

Dilatasyon Nedir? Dilatasyon Nedir : Türkçe ‘de genleşme, genişleme anlamlarına gelen dilatasyon, birbirine sınırı olan imar yapılarında, özellikle büyük ve geniş projelere sahip imar yapılarında, bırakılan boşluklardır. Bu boşluklar(dilatasyonlar), yatay veya düşey bir biçimde olabilmekte

WhatsApp
Şimdi Ara
v
Konum